Van Spreken naar Luisteren: Maak jouw team meer ontvankelijk met het Luisterassessment en Luistercirkels

We leven in een wereld die wordt gedomineerd door sprekers – van TED Talks tot vergaderingen op kantoor, het lijkt alsof degenen die het luidst spreken de meeste aandacht krijgen. Maar wat als we de dynamiek zouden veranderen? Wat als we meer waarde hechten aan luisteren ? Het wetenschappelijk gevalideerde ECHO luisterassessment en de luistercirkels zijn precies de tools die teams nodig hebben om dit paradigma te verschuiven.

Wat is het Luisterassessment?

Eerst even een introductie. Het Luisterassessment is een unieke beoordelingstool die is ontworpen om de luistervaardigheden van een individu of team te meten. In plaats van je te richten op hoe goed mensen spreken, meet ECHO hoe effectief ze luisteren. Het assessment identificeert gebieden waar luisteren kan worden verbeterd, wat essentieel is voor teams die streven naar een meer collaboratieve en empathische werkomgeving. https://corinejansen.com/luisterassessment/

Waarom is luisteren zo belangrijk op de werkvloer?

Luisteren is een krachtige vaardigheid die helpt bij het opbouwen van vertrouwen, het begrijpen van anderen en het bevorderen van een cultuur van inclusiviteit. Wanneer teamleden zich gehoord voelen, voelen ze zich ook meer gewaardeerd, begrepen en gemotiveerd. Dit kan leiden tot een hogere tevredenheid op het werk, betere teamdynamiek en uiteindelijk tot betere resultaten.

Wat zijn Luistercirkels?

Als je eenmaal hebt vastgesteld waar de luistervaardigheden van je team kunnen worden verbeterd is het tijd om te werken aan het verbeteren van die vaardigheden. Hier komen de luistercirkels om de hoek kijken.

Luistercirkels zijn gestructureerde sessies waarbij teamleden om beurten spreken en luisteren zonder onderbreking. Het doel is om een veilige ruimte te creëren waarin elk lid zijn of haar gedachten en gevoelens kan uiten, terwijl de anderen actief luisteren. Door dit regelmatig te oefenen, worden teams beter in empathie, communicatie en samenwerking.

Hoe begin je?

Evalueer jouw team: Begin met het online Luisterassessment om te bepalen waar de sterktes en zwaktes van je team liggen als het gaat om luisteren.

Organiseer met regelmaat Luistercirkels: Nadat je een startpunt hebt vastgesteld met het groepsprofiel van Luisteren, zet je sessies op voor luistercirkels. Garandeer dat elk lid zowel kan spreken als luisteren.

Moedig openheid aan: Cultiveer een omgeving waarin teamleden zich vrij voelen om hun gedachten en gevoelens te delen zonder angst voor veroordeling.

Conclusie

De kracht van luisteren kan niet worden onderschat in onze steeds meer verbonden wereld. Als je echt een verschil wilt maken in de dynamiek en productiviteit van je team, overweeg dan het Luisterassessment en introduceer het concept van luistercirkels.

Het resultaat? Een team dat meer in harmonie is, meer begrip heeft voor elkaar en dat uiteindelijk effectiever en gelukkiger is op het werk.

Wil je meer weten? Neem contact met mij op!