Wie ben ik?

Mijn naam is Corine Jansen (1968). Opgegroeid in Amsterdam en nu al weer enige jaren woonachtig in Breda.

Ruim 29 jaar geleden gestart in het communicatievak met jarenlange managementervaring.

In 2005 werd ik allround mediator bij The Lime Tree en in 2007 rondde ik een tweejarige studie af aan de TSM Business School (Technische Bedrijfskunde.

In september 2009 ben ik met mijn werkzaamheden als Chief Listening Officer begonnen bij het REshape Center for Healthcare Innovation van het Radboudumc in Nijmegen. In deze functie werkte ik voornamelijk samen met mensen met kanker in de leeftijd van 8 – 100 jaar.

Sinds eind 2014 werk ik volledig als zelfstandige als luisteraar, spreker, adviseur, dagvoorzitter en trainer. 

Luisteren

In 2012 werd ik actief lid van The International Listening Association (ILA) en ben de eerste, en tot nu toe enige, Nederlander die het Certified Listening Professional (CLP™) programma volbracht. Begin 2014 studeerde ik af op het onderwerp: ‘Listening to narratives of people who live with medical illness’.  Ik was lid van het bestuur van de ILA als ‘Member at Large Global’ en ik heb The Business Person of the Year Award 2017 in ontvangst mogen nemen en in 2015 The Special Recognition Award.

In Mei 2020 ben ik voorzitter geworden van de Healthcare group van de ILA. Wij proberen met digitale meetups, en ons exchange programma, aandacht te hebben voor het belang van luisteren in de (gezondheids) zorg. Vanuit deze functie geef ik ook les aan Indiaase Geneeskunde studenten in Narrative Knowledge via de Global Academy.

Lezingen mag ik graag geven in binnen- en buitenland. Ik sprak onder andere (meermaals) in Israel, Spanje, Belgie, Ierland en Canada.

Hoewel het belangrijk is om aandachtig en actief te luisteren, is het ook noodzakelijk om te begrijpen dat, zelfs wanneer we volledige aandacht besteden aan iemand anders verhaal, mensen verschillend luisteren naar verschillende soorten informatie. Om een echt goede luisteraar te worden, moeten we zelfbewustzijn ontwikkelen rond onze persoonlijke luisterfilters. In 2019 ben ik als eerste Nederlander gecertificeerd in het afnemen van het enige wetenschappelijk gevalideerde online Luisterassessment.

Narratieve kennis

Ik maak gebruik van taal, kunst, filosofie, geschiedenis en literatuur om de verhalen van mensen in context van de (gezondheids) zorg, trauma en rouw beter te begrijpen.

Werken met narratieve vaardigheden betekent zorg verlenen met kritische aandacht voor de verhalen van mensen waarbij creativiteit en reflectie een belangrijke rol spelen.

Ouderenzorg

Sinds 2014 werk ik in de Ouderenzorg. Vanaf januari 2019 in de rol van kwartiermaker bij Amstelring. We vinden vanuit de visie waardevolle, mensgerichte zorg dat mensen die zorg nodig hebben daarover kunnen meepraten en meebeslissen. Zonder die betrokkenheid kan zorg niet uitgaan van wat bewoners belangrijk vinden. In onze communicatie werken we vanuit de mens. En is doel de Ander te laten zien wie hij of zij is of wil zijn. Dat betekent dat we communiceren vanuit gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Binnen de mogelijkheden die daarbinnen ontstaan creëren we kansen om van betekenis te zijn.
Wij zien het als een onderdeel van Samen Zeggenschap dat we oog hebben voor de medewerkers; hun werkplezier, hun welbevinden, hun veiligheid en deskundigheid. We zien ook dat we structureel moeten blijven sturen op verbeteringen maar willen dit wel blijven doen MET hen.

Nog meer…

In mijn vrije tijd ben ik ook nog bestuurslid van de Stichting Tröst Drechtsteden. Een stichting van prof dr. Anne Goossensen. Dit project beoogt de compassievolle betrokkenheid tussen buren te bevorderen om zo isolatie en eenzaamheid te voorkomen van mensen in rouw.

Ik ben lid van de Adviesraad van Listen Courageously, Miami, Florida en mentor van producente Juliana Tafur.  Zij heeft de film LIST (e) N gemaakt, die de ontmoetingen van zes mensen met tegengestelde standpunten over de onderwerpen immigratie, abortus en wapens documenteert. Ondanks hun grote verschillen met betrekking tot deze kwesties, roept de film de vraag op: kan een handeling zo simpel als luisteren naar elkaar hun perceptie wakker schudden, hun harten openen en tot begrip leiden? 

Filosofie

Naast luisteren naar verhalen van mensen ben ik erg geïnteresseerd in Filosofie. Filosofie is geen abstracte wetenschap. De kracht van denkers zit juist in concrete en herkenbare voorbeelden die je elke dag kunt toepassen. Het is toch juist de alledaagsheid waar de grote veranderingen plaatsvinden. Juist in deze tijd van onrust is het belangrijk dat we onze heersende opvattingen niet gaan zien als de enige juiste.

In 2013-2014 volbracht ik de beroepslopleiding Filosofie en Gezondheidszorg bij het ISVW.

Corine in 14 woorden

Luisteren, Gezondheidszorg, Filosofie, Analytisch, Verbinden, Humanist, Dialoog, Verwonderen, Verhalen, Inspireren, Motiveren, Leren, Spreken, Lezen.

Op deze site deel ik graag wat mij zoal bezighoudt, wat ik hoor en zie, wat ik zeg, doe en voel. Dus plaats en schrijf ik berichten die ik interessant vind, die passen bij mijn leef-, werk- en denkwijze.

4 Comments

  • Tjebbe Will

    Hi Corine, dit is een site die met stip in mijn top 10 van favorieten binnenkomt. Veel succes met het initiatief. Als je hulp of inspiratie nodig hebt? Laat maar weten! SUCCES

  • Yvonne

    Ha lieve Corine, wat een prachtige invulling heb je kunnen geven aan je talent en je warme persoonlijkheid. Deze elementen vielen ook al op tijdens de mediationopleiding die we jaren geleden samen hebben gevolgd. Super om mee te mogen lezen! X

  • Cees

    Hi Corine, na Jordanian Connect- met jou weet je maar nooit- op deze site terecht gekomen. Knap dat je dit zo oppakt en ik denk de eerste communicator die van luisteren haar beroep maakt. Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.