Luisterend Vermogen

Alles draait om communicatie. Vanuit welk oogpunt u ook kijkt. We doen de hele dag niet anders dan communiceren. Bewust en onbewust. Verbaal en non verbaal.

In een tijd waarin er vooral heel veel wordt gezonden via media, internet, social media lijkt het of we het luisteren uit het oog aan het verliezen zijn, terwijl het ons zoveel kan brengen! Luisteren is geen innovatie, het is de primaire basis voor menselijk contact. Kinkt niet spannend, maar is het wel. Door te luisteren, echt te luisteren krijgen we de behoeftes in beeld van degene die spreekt. Op basis van die behoeftes kun je betere zorg verlenen, diensten leveren waar mensen om vragen.

Luisteren is een vak, maar ook een attitude. Kijk vandaag eens om u heen hoe anderen luisteren. Het vraagt veel. Het vraagt om bewustwording, om vaardigheden en om veel oefening!  Luisteren is als het trainen van spieren om in “vorm” te blijven.

Luisteren is geen truc. Luisteren doe je met je gehele zijn. En hierin valt elke dag bij te leren. Luistert u naar uzelf? Hoe luistert u naar anderen? In welke valkuilen stapt u? Wat gebeurt er eigenlijk met mensen op het moment dat ze luisteren? Hoe leest u non verbaal gedrag? Hoe gaat u om met mensen bij wie non verbaal en verbaal gedrag niet overeenkomt? Hoe komt u achter de vraag van de vraag, behoefte of boodschap? Waarom is empathie zo belangrijk bij luisteren? Hoe luistert u als tijd een factor is of u zich in een lastige situatie bevindt?