Een wereld vol afleiding

Carl Jung trok zich begin jaren twintig van de vorige eeuw regelmatig terug in een gebouw net buiten Bollingen waar hij ongehinderd kon schrijven. De rest van de tijd had hij een drukke praktijk en een actieve deelnemer aan de maatschappij.

Al enige maanden ben ik op zoek naar een manier om meer ruimte te creëren voor wat Cal Newport ‘Diep werken’ noemt. Diep werk is: professionele activiteiten die het uiterste van je cognitieve vaardigheden vergen en die in een toestand van afleidingsloze concentratie wordt uitgevoerd. Die pogingen scheppen nieuwe waarden en verbeteren je vaardigheden.

Het internet knaagt aan mijn concentratie en mijn behoefte om mij te verdiepen. Vaak neem ik pauze van afleiding in plaats van dat ik pauze neem van concentratie.

Zomers wordt door velen een time out genomen van social media. Jezelf een beetje ontkoppelen in een verbonden wereld , zonder dat je helemaal weg rent. Toch is er buiten het internet ook veel afleiding te vinden, maar smachten we daar minder naar? Drie weken geen Social Media is dat de oplossing om diep te werken? Dat is toch hetzelfde als een week gezond eten en daarna in je oude patroon vallen?

 

Diep werken is hard werken om veranderingen in je gewoontes aan te brengen. Maar is het niet enorm fijn om het uiterste uit je hersenen te halen en dingen te doen die er toe doen?