Zorg is geen massaproductie

Wat heeft een patiënt nodig voor zorg? Een vraag die je niet in 10 minuten boven tafel hebt. De verschillen in behoefte zijn groot op sommige terreinen, maar vaak ook enorm klein.

De eerste vraag die dan opkomt is: wat is goede zorg? Mensen willen bovenal allemaal beter worden. Als het gaat om zorg gaat het ook om de balans tussen cure and care, informatiebehoefte, de rol van de patiënt bij het behandelplan, benaderingswijze, communicatie….

De opdracht aan de arts om een goed beeld te krijgen van zijn of haar patiënt is geen sinecure. De patiënt beter maken is de belangrijkste uitdaging, en zorgen dat iemand tevreden is met de zorg die hij krijgt net zo’n grote.

Ga er maar aan staan …..Want tijdens gesprekken met patiënten zie ik dat de verschillende behoefte aan het soort zorg naast sexeverschillen, ook komt door verschillen in samenstelling van het gezin, rol van de mantelzorger, leeftijd, sociale achtergrond, soort aandoening, leefstijl, persoonlijkheid, herinneringen …..Iemand die chronisch ziek is, wordt vaak zelf expert van zijn ziekte….krijgt andere wensen….wil een coach die hem begeleidt in een kwalitatief zo goed mogelijk leven.

Bepaalde behandelingen hebben ook consequenties….elke individu maakt daarin eigen afwegingen…kan die afwegingen maken….tijd, werk, hobby, gezin….van alles kan een rol spelen bij de keuzes die men maakt.

Zorg is geen massaproductie en mensen die ziek zijn laten zich niet onderverdelen in hokjes….en dat is maar goed ook….

Maar hoe ver gaan we in het leveren van maatwerk en hoe houden we de zorg betaalbaar met bijna 17 miljoen verschillende mensen?

http://well.blogs.nytimes.com/2012/04/12/are-women-less-satisfied-with-their-care-than-men/?smid=tw-taraparkerpope&seid=auto