Het monster dat Alzheimer heet

Ik ken sinds een half jaar een lieve oude man van 86 jaar. Sinds drie maanden vecht hij elke dag tegen de ziekte Alzheimer. Hij ziet wat er met hem gebeurt, voelt het, ervaart het…. het doet hem zo’n pijn wetende dat hij straks niet meer weet wie zijn zoon is, zijn vrouw, zijn kleinkind… Hij is zo kwetsbaar geworden en toch juist nu lijkt hij de regie over zijn leven, die hij aan het kwijt raken is, juist te pakken….ruimte, contact, rust…..zijn plek onder de ondergaande zon….

Door onder andere de vergrijzing krijgen steeds meer mensen zelf of in hun omgeving te maken met de ziekte Alzheimer. In 2040 is het aantal nieuwe gevallen meer dan verdubbeld tot meer dan 6.000.

Alzheimer is een vorm van dementie waar naar schatting zeventig procent van de dementerenden aan lijdt. Onderzoekers denken dat eiwitophopingen in de zenuwcellen van de hersenen de oorzaak zijn.

De ziekte van Alzheimer heeft vaak een sluipend begin. Als eerste vallen meestal geheugenproblemen op. Maar wanneer de ziekte vordert, verliest de patiënt langzaam maar zeker de regie over zijn eigen leven. Uiteindelijk lijden algemene verzwakking, slikproblemen die luchtwegontstekingen kunnen veroorzaken of evenwichtsproblemen met als gevolg ernstige valongelukken tot de dood.

De vrouw in onderstaand, zes minuten durend filmpje, bereidt zichzelf voor op het monster …het monster dat Alzheimer heet.

http://www.ted.com/talks/alanna_shaikh_how_i_m_preparing_to_get_alzheimer_s.html