Voorkom misdiagnose en onnodige onderzoeken in de gezondheidszorg.

Veel patiënten voelen zich ‘out of control’ en ‘out of touch’ als het gaat om hun eigen gezondheid, terwijl ze dat niet willen. Goede artsen doen hun best, maar ook zij zitten gevangen in een systeem, dat, althans aan de oppervlakte, lijkt op een ‘kookboek geneeskunde’. Een boek dat geen individuen kent maar protocollen en gezond verstand niet altijd beloont.

Hoe komen we langs deze impasse? Leana Wen en Joshua Kosowsky zijn SEH artsen in Harvard en schreven een boek: ‘When doctors don’t listen’. Zij zijn van mening dat patiënten de sleutel heeft.Unknown-1

De patient empowerment beweging is van oudsher gericht op het verkrijgen van informatie om een ​​betere behandeling te krijgen en meer betrokken te worden bij beslissingen.
Maar volgens hen begint het nemen van controle over uw gezondheidszorg met iets nog fundamenteler: U moet zorgen dat u de goede diagnose krijgt! Om dit te verkrijgen, moet u en van u laten horen en zorgen dat u gehoord wordt, zodat uw arts samen met u tot een goede en nauwkeurige diagnose kan komen.
Wen en Kosowsky adviseren de volgende benadering voor een goede samenwerking tussen arts en patiënt.

1. Vertel uw hele verhaal. Studies hebben aangetoond dat meer dan 80% van diagnoses al kunnen worden gebaseerd op de geschiedenis alleen. Helaas, lijken sommige artsen u soms te sturen in de richting van ‘het kookboek’ (protocollen) met als ingrediënten: “voornaamste klacht” of een reeks van “ja / nee” antwoorden. Dus leer om een ​​beknopt, effectief verhaal te vertellen.

2. Laat u gelden in het denken van het arts-proces. Zoek uit wat uw arts denkt als u, uw verhaal vertelt en laat uw arts weten wat er in u omgaat.

3. Als u moet worden onderzocht, zorg ervoor dat u weet waar u dokter naar op zoek is. Wees niet bang om te vragen naar de implicaties van de bevindingen.

4. Stel samen ‘een differentiële diagnose’. Een ‘differentiële diagnose’ is gewoon een lijstje van alle mogelijke diagnoses die uw symptomen kunnen verklaren. Zorg ervoor dat u en uw arts een grondig lijstje maken. Blijf vragen wat er nog meer aan de hand zou kunnen zijn.

5. Wees een partner in het besluitvormingsproces. Door samen te werken en met respect voor elkaar, kunt u vaak komen tot een werkdiagnose zonder onnodige onderzoeken.

6. Als het nodig is om verder onderzocht te worden, vraag dan wat de toegevoegde waarde van dit onderzoek kan zijn. Vraag naar de eventuele risico’s en alternatieven. Kijk uit voor “kookboek geneeskunde” en zorg dat uw arts samen met u voor een aanpak kiest, die bij u past.

7. Gebruik uw gezond verstand. U bent expert van uw lichaam maar de arts heeft heel kennis over het menselijk lichaam en ziektes.

8. Integreer diagnose in het genezingsproces. Praat over uw diagnose met uw arts en zorg ervoor dat u de koers begrijpt. Welke behandelingen krijgt u wanneer, en welke risico’s en voordelen hebben deze behandelingen? In het UMC St Radboud noemen we dit een Roadmap.

Deze “8 Pilaren” benadering geeft wellicht patiënten handvatten om met hun artsen deel te nemen aan de behandeling van hun ziekte.