Medische misser raakt ook arts

Wat gebeurt er met de professionele zorgverlener na een medische fout? In een risicomijdende samenleving wordt de druk op de medisch professionals steeds groter. Volgens deskundigen zou er veel meer aandacht moeten worden besteed aan de positie van de arts. Zodat er lering getrokken kan worden uit gemaakte fouten door bijvoorbeeld het aanpassen van protocollen. Allereerst voor de patiënt, maar ook voor de arts.

http://altijdwat.ncrv.nl/seizoenen/2014/afleveringen/14-10-2014/fragmenten/reportage-medische-misser-raakt-ook-arts

In zijn boek ‘Allereerst niet schaden’ geeft Henry Marsh, een van de meest vooraanstaande Britse neurochirurgen, ons inzicht wat het betekent om voor God te spelen in kwesties van leven of dood. Hij gunt ons een zeldzame blik op het intense drama van de operatiekamer, de complexiteit van de hersenen en het botte instrument dat het mes van de chirurg daarbij vergeleken is.

Dit boek gaat over de pijnlijke dilemma’s rond elke hersenoperatie – voor de patiënt, de familie en de chirurg. Allereerst niet schaden is ook een persoonlijk verslag van een ontdekkingstocht naar de feilbaarheid van de arts, de grenzen van de geneeskunde en de universele behoefte aan hoop als we geconfronteerd worden met de moeilijkste besluiten in het leven. Een unieke blik op het intense drama van de operatiekamer. Een indrukwekkend gesprek over de complexiteit van de hersenen, over zijn persoonlijke drijfveer en over hoe te leven met medische fouten.

http://altijdwat.ncrv.nl/seizoenen/2014/afleveringen/14-10-2014/fragmenten/het-gesprek-henry-marsh/

Zorg is en blijft mensenwerk. Maar in de cultuur van de zorg zou ruimte moeten zijn om fouten te erkennen en excuses aan te bieden. Dat is echt in veel gevallen nog niet aan de orde want praten over fouten is nog een taboe. 

Naar schatting lopen jaarlijks zo’n 40.000 Nederlanders schade op als gevolg van een vermijdbare medische fout. (bron: Consumentenbond) Het onderscheid tussen een medische fout en een complicatie is in praktijk niet altijd te maken. Het verschil tussen de twee is dat een complicatie een realistisch risico is dat altijd kan optreden bij een ziekte of ingreep (bijvoorbeeld een wondinfectie na een operatie of een bijwerking van een medicijn). Bij een medische fout is de schade te wijten aan een tekortkoming van de arts of andere hulpverlener(s). Belangrijk is ook: wat voor een gedupeerde een fout lijkt, kan na een medische evaluatie toch een complicatie blijken te zijn.

Als je het gevoel hebt slachtoffer te zijn van een van beiden, bespreek dit dan met je zorgverlener! Om herhaling te voorkomen moeten er lessen worden geleerd.