Filosofie? Wat heb je daar nu aan?

De denkbeelden van oude wijzen. Wat kunnen wij daar nu hebben? Die oude wijzen leefden in een traditionele wereld, dat kan toch niet relevant zijn voor ons moderne bestaan? Wij zijn vrijgevochten, we hebben technologie en onze normen en waarden  zijn volslagen anders dan die van hen.

Voor mij dwinge173ED8279B5FC1D1ADFDB7B039807F27-hmm----even-denkenn deze oude wijzen mij juist om vragen te stellen en zelfs vraagtekens te plaatsen bij veel overtuigingen die ik zo vanzelfsprekend vind. Sterker nog ik ervaar dat hun ideeën over de manier waarop wij als mensen de wereld aanschouwen, besluiten nemen, een levenswijze kiezen, juist relevanter zijn dan ooit.

Filosofie is geen abstracte wetenschap. De kracht van denkers zit juist in concrete  en herkenbare voorbeelden die je elke dag kunt toepassen. Het is toch juist de alledaagsheid waar de grote veranderingen plaatsvinden.

In 2014 ben ik mij gaan verdiepen in het Stoïcisme omdat ik zelf antwoorden zocht en dacht dat de filosofie mij die kon geven. Ik kwam uit bij de Stoïcijnen. Wat een intrigerende wijzen.

Juist in deze tijd van onrust is het belangrijk dat we onze heersende opvattingen niet gaan zien als de enige juiste.

stoicijnsepraktijken.nl