Jonge Mantelzorgers

Drie bijzondere vrouwen die geloven in de kracht van een mens. Maar die ook zien dat je soms anderen nodig hebt als je zorg hebt voor een ander.
Een paar maanden geleden vroegen Marjo Brouns, Cora Postema en Annette Stekelenburg mij om bestuurslid te worden van de Stichting Waardevolle Mantelzorg. Ik zei volmondig ja!

Waarom?

Als tiener maakte ik zware tijden door met de psychische ziekte van mijn moeder. Mijn moeder had een borderline persoonlijkheidsstoornis (https://www.youtube.com/watch?v=nCltKrgj5qI). Er was een familie die zorgde dat ik door kon gaan met mijn leven, mijn studie. Ze hielpen mij kracht te vinden en naar licht te zoeken ook al was het vaak donker.

Opgroeien met de zorg voor een familielid

Er zijn veel kinderen en jongeren die het meemaken: bij hen thuis is iemand die extra zorg vraagt, bijvoorbeeld vanwege een psychische of chronische ziekte, een beperking of een verslaving. Het kan gaan om je vader, moeder, broer, zus of ander familielid. Het Sociaal en Cultureel Planbureau becijferde in 2012 dat er ongeveer 450.000 kinderen en jongeren zijn met een langdurig zieke huisgenoot. Het betrof toen 12% van de 5- tot 23-jarigen (De Boer et al. 2012).

Aan de Stichting Waardevolle Mantelzorg hangt de Mantelzorg Award. Een award voor mensen die het mogelijk maken dat jij blijft staan als mantelzorger. Juist die mensen verdienen een award omdat zij het leven mogelijk maken op momenten dat jij het niet meer ziet zitten. Voor mij zou de familie Kuipers met terugwerkende kracht de Mantelzorg Award verdienen omdat zij zorgden dat ik bleef doorleven en niet altijd hoefde te overleven.

Volg ons op FB https://www.facebook.com/MantelzorgAwards en via twitter @mantelzorgaward en steun dit prachtige initiatief!