Biedt je oren aan, juist in deze donkere dagen

Eerder dit jaar schreef ik op linkedin een blog met onder andere deze tekst: Als nu eens iedereen in Nederland één congresdag schrapt om die dag door te brengen bij mensen in een verpleeg- of verzorgingshuis. Speel een spelletje, houdt iemands hand vast, zing een lied, maak een wandeling…..doe iets wat vandaag de dag kleurt van deze groep die het NU zo hard nodig heeft!

Ik schreef dit met het nummer Oud en Afgedankt van Marco Borsato op de achtergrond. Ik was verdrietig want ik ben dol op ouderen en zie hoe moeilijk velen het hebben.

Vroeger (2008/2009) schreef ik op Twitter heel vaak over ‘mijn zwaaibejaarden’. Mensen die ik altijd groette als ik mijn honden ging uitlaten. Ze stonden vaak voor het raam omdat ze wisten hoe laat ik langs kwam. Een klein contactmoment op de dag.

Vorig jaar heeft Marieke Beekers, uit behoefte aan meer filosofie, een clubje in Breda geformeerd: Agora. Een club van zes mensen waar ik er één van mag zijn. Tijdens onze laatste sessie besloten we gezamenlijk in de donkere dagen voor Kerst onze oren gratis ter beschikbaar te stellen aan ouderen in een verpleeghuis. Wij gaan 16 december twee uur luisteren naar iedereen die gehoord wil worden in een verpleeghuis. Maar ik ken ook een bedrijf dat vijf eenzame mensen meeneemt naar hun bedrijfskerstdiner om ze een avond uit te geven en onder de mensen te komen.

Luisteren is de basis voor menselijk contact, en dat is zo hard nodig, juist nu!

Doe mee, maak de wereld een beetje mooier en deel je initiatieven op de FB pagina Luisterend Vermogen https://www.facebook.com/LuisterendVermogen/