Levenswijsheid

Ze zit achter een antiek bureau bij het raam als ik binnenkom. Ze leest het laatste boek van Geert Mak met een vergrootglas. “Een historisch pareltje, maar niet eenvoudig om even te lezen.” Ze loopt slecht en krijgt weinig bezoek. Ik vraag haar of ze het fijn vindt om een verhaal uit haar leven te delen.

Ze verloor haar moeder toen ze twee jaar was, verloor twee kinderen in hun jonge levensjaren door een ongeluk, haar man overleed toen hij net 40 jaar was aan hartproblemen en haar nu nog enige levende zoon woont in een ver land.

Twee jaar geleden werd zij ziek, ze was toen 94 jaar.  Ze kon niet langer zelfstandig blijven wonen en moest verhuizen naar een verpleeghuis. In haar kleine maar sfeervolle kamer draait op de achtergrond muziek van Rachmaninov. Naast haar bureau wordt de rest van haar kamer vooral gevuld met boeken, pennen en schriften.

Geraakt door haar verhaal, vraag ik of ze een krachtbron heeft om te kunnen omgaan met zoveel verlies. En dan leest ze mij de tekst voor die haar al jaren kracht geeft:

‘You can’t go back and change the beginning, but you can start where you are and change the ending.’

Een pareltje van C. S. Lewis.

Ik kon niet anders dan een diepe buiging maken en haar bedanken voor het cadeau wat ze mij heeft gegeven.