Lessen van Churchill

Op dit moment draait in vele filmzalen de film ‘Darkest Hour’.

Slechts een paar dagen nadat hij premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden, moet Winston Churchill (Gary Oldman) meteen één van zijn zwaarste beproevingen doorstaan: hij moet kiezen of hij met Nazi Duitsland over een vredesverdrag wil onderhandelen, of dat hij voor de idealen en de vrijheid van zijn natie wil vechten.

Churchill leidde Engeland door een zwarte periode gedurende de Tweede Wereld Oorlog. Hij was alom aanwezig op het wereldtoneel. Toch moeten we niet vergeten dat hij in Engeland ook een persoon was die niet altijd op handen werd gedragen. Hij is voor een periode van tien jaar verbannen geweest om welke politieke functie dan ook te bekleden.

Deze verbanning heeft Churchill uiteindelijk gevormd tot de belangrijke staatsman die hij uiteindelijk is geworden.

Zoals Seneca stelde: “Geen mens is ongelukkiger dan hij die nooit geconfronteerd met tegenslag. Want hij wordt niet in de gelegenheid gesteld ​​om zich te bewijzen.”

Churchill kwam tot de uitspraak: “Een vlieger stijgt op met tegenwind, niet met wind mee”.

Kortom,  maak het je niet te gemakkelijk, wees voorbereid op tegenslagen en weerstand.

Churchill zei ook: “Er is niemand op aarde die kan zeggen dat hij nog nooit heeft gefaald, dat hij nooit heeft geleden en dat hij onsterfelijk zal zijn.”

Falen, lijden en doodgaan dat zijn geen aantrekkelijke vooruitzichten. Stoïcijnen stellen juist dat deze drie begrippen betekenis geven aan je leven. Falen en lijden zijn percepties. Doodgaan geeft ons leven urgentie, falen leert ons de lessen die we nodig hebben om te kunnen groeien en lijden maakt ons wie we zijn, want het is de kunst daarmee om te gaan. Loop daarom niet weg van de dood, het falen en het lijden. Verzwelg niet in de tragiek ervan. Zie het onder ogen en geef ze betekenis.