Van Gogh Expercience

Afgelopen zomer was ik samen met mijn partner in Genua. Tijdens onze wandeling door de stad zagen we reclame voor een Van Gogh 3D experience. Mijn liefde voor van Gogh heeft vooral betrekking op zijn brieven, maar ik laat geen tentoonstelling van hem aan mij voorbij gaan. Dus we gaven ons over aan wat bleek een onvergetelijke visuele ervaring.

Met behulp van vooruitstrevende multiprojectie technologie, en een bijhorende licht- en klankspektakel, maakte ik kennis met het leven en de mooiste werken van Vincent op een wijze ik nimmer had ervaren. 

Er lagen gote kussens op de grond waarop je kon liggen. En zo lieten we ons onder dompelen in de leefwereld van Vincent: zijn verdriet, zijn uitdagingen, zijn ziekte, zijn zoektocht, zijn schilderkunst en zijn brieven aan zijn broer. Door de projectietechnologie leefde ik even in zijn werken gemaakt in Nuenen, Paris, Arles, Saint- Rémy and Auvers- Sur- Oise. Al deze werken worden tijdens de vertoning ondersteund door bijvoorbeeld Vivaldi, Ledbury, Tobin, Lalo, Barber, Schubert, Satie, Godard, Bach, Chabrier, Saint-Saëns and Handel symphonies. Het bezorgde mij tranen van ontroering. De man die ik nu al jaren bestudeer en bewonder kwam op een zeer indringende wijze tot leven en raakte mij als nooit tevoren. 

Onderstaand filmpje is gemaakt in Tel Aviv, maar geeft een heel mooi beeld van wat je ziet en hoort. Van 10 oktober 2018 tot en met 6 januari 2019 is nu iets dichter in de buurt, in de Beurs van Brussel, een soortgelijke tentoonstelling te zien over deze bijzondere kunstenaar.