Wat doe je met de tijd?

Je zit vast, ergens waar je wel of niet wilt zijn. Dat kan komen door verschillende redenen, maar nu zitten we wereldwijd allemaal ‘vast’ in ons eigen land, in ons eigen huis door een wereldwijde pandemie. En zoals een goed stoïcijn betaamt, luister je dan naar de autoriteiten, blijf je thuis, houd je afstand en help je de curve af te vlakken.

Het feit dat je ‘vastzit’ is echter geen excuus om je tijd te doden. Meer dan tweeduizend jaar geleden adviseerde Cato de boeren toen dat ze bij regenachtig weer ‘moeten proberen iets te vinden om binnenshuis te doen.’ “Ruim op, in plaats van stil te staan. Bedenk dat, hoewel het werk stopt, de kosten toch oplopen.” Net zoals wij nu allemaal in een onverwacht snel tempo leren hoe we ons werk digitaal kunnen doen vanuit huis en er een beroep wordt gedaan op onze creativiteit en flexibiliteit om soms op een andere wijze ons geld te verdienen.

Malcolm X leidde zichzelf op in de gevangenis en veranderde zichzelf in de activist die de wereld nodig had.

Dus okay: je zit thuis en mag niet naar buiten als het niet strikt noodzakelijk is. Dat is niet jouw schuld. Maar wat doe je met het gegeven dat je ‘vastzit’? Dat is aan jou. Dat is wat de stoïcijnen bedoelden toen ze zeiden dat je geen controle hebt over wat er is gebeurd, maar je wel bepaalt hoe je reageert. Dat is waar Marcus het over had toen hij zei dat we alles wat gebeurt, in brandstof kunnen omzetten.

Dus dit is waar we nu staan. Geconfronteerd met een keuze. Een keuze om dit wel of niet te gebruiken. Maak er iets van of niet. Het is helemaal aan jou.