Luisteren is geven

Er wordt veel geschreven over de betekenis van luisteren. Als we kijken naar de ‘oude’ communicatieschema’s lijkt luisteren vooral ontvangen. Maar een goede luisteraar geeft vooral. Waarom? Omdat hij/zij de keuze heeft gemaakt zich beschikbaar te maken om jou proberen te begrijpen.

Afgelopen week vroeg ik aan deelnemers in een groep wanneer is er voor het laatst naar jou geluisterd en wat deed die persoon dat jij je gehoord voelde. Stel die vraag eens aan jezelf en ervaar het geschenk van Luisteren.

Geschenk

Ik geloof
dat ik geen groter geschenk kan ontvangen
dan door de ander
te worden gezien
te worden gehoordserveimage-5
te worden begrepen en aangeraakt.
Het grootste geschenk
dat ik kan geven is
de ander te zien
te horen, te begrijpen, aan te raken.
Wanneer dat gebeurt
voel ik
dat er contact is gelegd

Uit: Menselijke contacten – Virginia Satir