Muziek als instrument voor verbinding

Het vermogen om te luisteren naar verhalen is fundamenteel voor de zorgverlener-patiënt relatie in de gezondheidszorg. Hiervoor heb je als zorgprofessional meer nodig dan alleen een paar goede oren om mee te horen.

Goed luisteren gaat niet alleen om de aandacht voor het gesproken woord. Het vereist ook dat we ontvankelijk en in staat zijn om de specifieke toon, vorm, emotie en taal die een persoon gebruikt in het vertellen van zijn/haar verhaal te registreren en te begrijpen. Diep luisteren vraagt iets van al onze zintuigen en ons interpretatie bewustzijn.

Diep luisteren verwijst naar het type aandacht dat de zorgprofessional moet hebben voor de informatie die een persoon met je deelt. Van aandacht voor metaforen die gebruikt worden, aanhoudende herhalingen van bepaalde uitdrukkingen, het perspectief vanuit waar een ervaring verteld wordt, tot aan stiltes die vallen of tegenstrijdigheden die gedeeld worden.

Het cultiveren van dit narratief bewustzijn kan zorgprofessionals helpen om een unieke situatie van een persoon beter te begrijpen en te interpreteren. Of dat nu gaat over een diagnose van een aandoening of de interpretaties en analyses van andere mensgerichte interacties binnen de gezondheidszorg.

Hoe kunnen we onszelf trainen om beter te luisteren naar verhalen in de zorg?

Zou muziek ons kunnen helpen om deze diepe en bewuste aandacht voor verhalen in de gezondheidszorg te cultiveren? Hoe zou muziek gebruikt kunnen worden als instrument voor verbinding en betere communicatie binnen de gezondheidszorg?

Meld je aan voor onze volgende Narrative Healthcare Network Meetup http://narratievegezondheidszorg.nl/portfolio-item/meet-up-6-september-2017/ samen met Lucas Dols, musicus, sociaal-ondernemer en oprichter van Sounds of Change en ervaar het zelf!

Met meer dan 15 jaar ervaring als professionele muzikant, community music workshop-leider en trainer voor diverse (internationale) organisaties, is Lucas toegewijd om muziek en alle competenties die muziek kan leren aan kinderen en een ieder die met kinderen werkt met in conflictgebieden.

Muziek is een bewezen springplank en een zeer krachtig instrument om de emotionele wonden van de oorlog te helpen genezen, creativiteit te stimuleren en compassievolle communicatie te stimuleren. Lucas richtte in 2016 de organisatie Sounds of Change op. Deze organisatie traint hulpverleners en docenten in het gebruik van muziek bij hun werk met (getraumatiseerde) kinderen in en uit conflictgebieden.

Tijdens deze NHN Meetup deelt Lucas zijn ervaring over de helende kracht van muziek voor kinderen in conflictgebieden. Ervaar de creatieve en compassievolle kracht van muziek en ontdek wat dit kan betekenen voor onze menselijke interacties in de gezondheidszorg.

# Giving-Back: Samen ondersteunen we initiatieven die een verschil maken in gezondheid en zorg. Daarom zal 50% van deze ticketverkoop gedoneerd worden aan de Sounds of Change Foundation.