Zonder verwachting kunnen wachten

Ik schreef al eerder dat ik afgelopen zomer drie dagen naar Dirk de Wachter mocht luisteren over de filosofie van onze samenleving. In deze video gaat hij in op het belang van ongelukkig zijn. Wat voor mij een belangrijk stuk was, is het stuk waarin Dirk vertelt over wachten.

Heidegger zei ooit:

‘Een van de meest wezenlijke dingen van het bestaan is wachten. Zonder verwachting kunnen wachten.’

We leven in luidruchtige tijden. We worden heel erg overrompeld in dit bestaan. We moeten daar stilte in proberen te  vinden; ons kunnen onttrekken aan de dwingende prikkeling. Hoe kunnen we “sein” zonder dat we altijd iets moeten doen? We hebben rust nodig om af en toe ongelukkig te zijn.

Het delen van elkaars kwetsbaarheid maakt minder ongelukkig. We moeten elkaar dus kunnen vinden. We hebben De Ander nodig, de unieke Ander van Levinas.

Illustratie: Oette