See me as a human being

Tegenwoordig spreken we regelmatig over inclusie. De samenleving moet in principe openstaan voor iedereen. Iedereen moet kunnen meedoen en iedereen hoort erbij. Inclusie werkt twee kanten op. De persoon moet mee willen doen en de samenleving moet hier ook open voor staan. Als een van de twee niet meewerkt, dan wordt het erg lastig. 

Bij inclusie gaat het om:

  • Meedoen in de samenleving;
  • Welkom zijn;
  • Erbij horen;
  • Geaccepteerd worden;
  • Niet uitgesloten worden;
  • Waardering krijgen;
  • Een goed leven hebben;
  • Sociale rollen vervullen;
  • Iets nuttigs doen;
  • Eigen keuzes kunnen maken;

In onderstaand filmpje wordt door Frank Stephens heel goed uitgelegd wat hij daar onder verstaat.

“See me as a human being, not a birth defect, not a syndrome. I don’t need to be eradicated. I don’t need to be cured. I need to be loved, valued, educated and, sometimes, helped. (…) A life with Down syndrome can be as full and exciting as any other. Let us decide from this day forward to include, not exclude: educate, not isolate; and, celebrate, not terminate.”