Draag je steentje bij

Je hebt geen controle over wat er gebeurt, maar je bepaalt wel zelf hoe je reageert.

De belangrijkste praktijk in de stoïcijnse filosofie is onderscheid maken tussen wat we kunnen veranderen en wat we niet kunnen. Waar we invloed op hebben en wat niet.

“De belangrijkste taak in het leven is simpelweg dit: zaken identificeren en scheiden, zodat ik duidelijk tegen mezelf kan zeggen welke externen niet onder mijn controle vallen en die te maken hebben met de keuzes die ik daadwerkelijk beheer. Waar zoek ik dan naar goed en kwaad? Niet aan oncontroleerbare externen, maar in mezelf naar de keuzes die mijn eigen zijn … ”- Epictetus, Discourse, 2.5.4–5

Welke betere gelegenheid om deze ‘hoofdtaak in het leven’ te oefenen dan die waarmee we momenteel worden geconfronteerd? COVID-19 is hier. De oorsprong van het virus vervloeken, racistisch zijn, samenzweringstheorieën voortzetten en toiletpapier hamsteren, zal je niet redden. Evenmin je kop in het zand steken en doen alsof het ‘niet zo erg’ is. Deze zaken verspillen de tijd die je zou kunnen besteden aan het redden van je eigen leven en anderen.

Wat je kunt controleren, zoals altijd, is hoe je reageert. Het gaat er niet om wat andere mensen doen of hebben gedaan, maar wat je zelf doet. Dat betekent dus: Op de hoogte blijven van het laatste advies van de Wereldgezondheidsorganisatie, het kabinet en het RIVM (en dat ook daadwerkelijk volgen!). Denk niet dat jij de uitzondering bent. Doe geen dingen waar jij baat bij hebt, ten koste van anderen. Als je je ziek voelt, blijf dan thuis. Blijf sowieso thuis als dat mogelijk is, ook als je je niet ziek voelt. Draag je steentje bij.

Het doel is nu om de curve af te vlakken. Om de verspreiding van het virus te vertragen zodat onze ziekenhuizen de meest kwetsbaren kunnen behandelen. Maar ook om onnodige verspreiding van het virus te voorkomen.

Niemand kan dit alleen, maar ieder van ons kan een groot verschil maken. Zoals Zeno zei:

“Welzijn wordt in kleine stapjes gerealiseerd, maar het is geen kleinigheid.”