Grenzen

Je hoort regelmatig dat mensen tegen elkaar zeggen dat je een grens mag trekken. Waar hebben we het dan eigenlijk over? Grenzen zijn meestal niet zichtbaar voor het menselijk oog maar zijn wel enorm belangrijk.

Een grens is vaak een noodzakelijke lijn die binnen een relatie of een ander aspect van je leven wordt getrokken dat bovenal een gevoel van eerlijkheid en gelijkwaardigheid garandeert. Het verschil tussen een gezonde en een ongezonde grens is dat gezonde grenzen je helpen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen acties, behoeften, wensen en emoties zonder de verantwoordelijkheid van anderen op je te nemen.

Als we onze grenzen stellen op basis van wat anderen willen en nodig hebben eisen we een emotionele tol van ons zelf. Door deze ongezonde gewoonte te vermijden, zorgen we ervoor dat onze energie niet wordt uitgeput, dat onze liefde niet wegvloeit en dat onze overtuigingen en wensen worden gerespecteerd.

Het stellen van gezonde grenzen gaat niet alleen over het voeren van een gesprek met een ander. Het gaat erom te herkennen wat je aan anderen kunt geven. Je gevoelens zijn hier aanwijzingen voor, net als je energieniveaus. Het punt van grenzen is in de eerste plaats om voor jezelf te zorgen. En we weten dat je eerst voor jezelf moet zorgen, voordat je voor een ander kan zorgen.

Ten Meter Tower

Ik vind deze hele video fascinerend als het gaat over grenzen en het onderhandelen over grenzen met jezelf en de ander.

Wat zegt het over relaties en hun impact op identiteit/keuze, onze angsten, verlangens en alles daartussenin? Maar vooral ook over moed, moed om te springen of juist de trap naar beneden te nemen?


Ik heb het gevoel dat er zoveel te leren is van deze video, maar ik ben nog zoekende naar de woorden. Wat leer ik hier over mezelf? Waar liggen mijn grenzen? Zijn mijn grenzen voor iedereen gelijk? In welke situatie? Durf ik echt naar mezelf te luisteren als ik daar zou staan?

Schilderij: Ties Rademacher