In het ziekenhuis verleert de dokter het luisteren

Zo luidt de kop vandaag in het NRC Handelsblad. Remke van Staveren, auteur van het boek ‘ Patiëntgericht communiceren’ schreef, komt in dit artikel (10) za 20 juli 2013 _ NRC Handelsblad _ NRC Digitale editie uitgebreid aan bod.

Huisarts Chris Rietmeijer geeft in het stuk aan dat een een gelijkwaardige discussie tussen arts en patiënt, een illusie is. “Er blijft altijd een enorm kennisverschil bestaan tussen dokter en patiënt. De dokter is medisch expert, maar de patiënt is expert op het gebied van zijn eigen gevoelens. Daar moet je met wederzijds respect over in gesprek gaan.”

En dan de medisch studenten die wel communicatieve vaardigheden krijgen, maar ze lijkt te verleren.

“Er lijkt een verandering op te treden zodra studenten co-assistent worden in een ziekenhuis”, zegt Van Staveren. “Dan lijkt het alsof ze zich van de ene op de andere dag niets meer herinneren van wat ze in hun opleiding geleerd hebben. Dat komt misschien omdat het onderwijs te veel losstaat van de praktijk.”

Ik onderschijf dit absoluut en ben blij dat het ook wordt onderkend door de Radboud Universiteit, die deze uitdaging ook gaat oppakken. Bij het UMC St Radboud heeft Lucien Engelen, directeur van het Radboud REshape & Innovation Center, mij vier jaar geleden als Chief Listening Officer benoemd. Waarom? Omdat als we in de gezondheidszorg echt vinden dat de patiënt als partner moet worden gezien, we ook naar hem moeten luisteren. We behandelen namelijk mensen en geen ziektes. Lucien schreef eerder  https://www.linkedin.com/today/post/article/20130614115335-19886490-why-we-have-a-pair-of-ears?trk=mp-details-rr-rmpost&_mSplash=1

Ik schrijf veel over luisteren, hier op mijn blog, op mijn facebook pagina ‘Luisterend vermogen’ en op twitter.  Er is veel onderzoek gedaan naar de rol van luisteren in de gezondheidszorg. Onlangs sprak ik in Montreal over ‘Transforming Healthcare through the power of listening’. Hier sprak ik samen met medisch oncoloog Gabriel A. Sara uit New York. We deelden onze passie voor luisteren in de zorg, maar riepen vooral op om luisteren weer onderdeel te laten worden van goede zorg, op de plekken waar het dat nog niet is. Daar hebben we ook de zorgverzekeraars voor nodig!

Luisteren kan de uitkomst van de urgente kwesties bepalen en stress verminderen. De rol van de patiënt als partner wordt vergroot. De patiënt krijgt door naar hem te luisteren het vertrouwen dat de keuze van de inzet van een bepaalde behandeling hem ten goede zal komen en dat zal de medicijntrouwheid bevorderen. Luisteren kan ook een diepere verbinding tussen de arts en de patiënt bevorderen. Het geeft nieuwe inzichten en betekenissen, vergroot keuze opties en geeft bewustzijn van vooroordelen. Het draagt daarmee bij een een rijkere interpersoonlijke dialoog.

Luisteren heeft voor alle medische disciplines meerwaarde naast waar het nu vooral al van grote betekenis is, bij ernstig trauma geladen situaties en in de palliatieve zorg.

Luisteren is het basisingrediënt zodat er vervolgens communicatief en medisch passend gehandeld kan worden. Dat is samen werken aan goede zorg.