Eindejaarsgedachten

Tussen stimulus en response zit altijd een keuze. Het is die keuze waarin we definiëren wie we zijn en wat we willen bereiken.

Een prachtige quote van Victor Frankl om mee te nemen in de overdenkingen tijdens de feestdagen. Want het jaar 2019 zit er bijna op en 2020 staat voor de deur.

En heb jij het ook weer zo druk gehad? Vond je het ook zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen en had je daar later wel eens spijt van?

Seneca schrijft dat velen van ons leven in een voortdurende haast. We leren te weinig van het verleden, we richten ons te weinig op het heden en voor de toekomst zijn we bang. Daarmee gooien we weg wat zo kostbaar is en ook niet meer terugkomt: onze tijd.

‘Er zit te weinig tijd in een dag’, ik hoorde het mezelf afgelopen week nog zeggen. Seneca dacht hier heel anders over:

Onze tijd is helemaal niet kort! Nee, wij verspillen juist veel tijd. Het leven is lang genoeg, we krijgen royaal de ruimte om de werkelijk grote dingen af te maken, als we al die tijd maar goed besteden. Maar als het leven ons door de vingers glipt in onze zucht naar luxe en door desinteresse, als we er niets goeds mee doen, zien wij de feiten pas onder ogen in uiterste nood: eerst beseften we niet hoe het voortging, daarna merken we dat het voorbij is.

Leef toch vooral in het heden. Focus op wat jij nu kunt doen. Maak er het beste van en heb het goed. Werk daar aan. De manier waarop we naar iets kijken, bepaalt hoe we reageren. Ook het jaar 2020 zal je geen enkele garantie geven dat alles zal gaan zoals je wilt. Sterker nog, reken er maar op dat veel meer dingen niet gaan zoals je denkt. En toch we hebben in elke situatie, hoe onwenselijk dan ook, de kans iets goed te doen. Je reactie heb je in de hand, je obstakels niet.

Vraag je je tijdens de feestdagen af of dit een goed of een slecht jaar was? We hebben zelf de keuze het perspectief te bepalen.

Ik wens jullie fijne feestdagen!